България винаги досега е била последователна в подкрепата си за европейската перспектива на Република Северна Македония. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в Скопие с македонския президент Стево Пендаровски.

Двамата обсъдиха възможностите за ускорено изграждане на Коридор номер 8, който е от изключително значение за транспортната свързаност в региона. В рамките на разговора беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който могат да доразвиват двете страни.

Борисов посочи, че България е подготвена да окаже силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване към ЕС през октомври 2019 г.

„В същото време очакваме дотогава да има видим напредък и резултати от работата на мултидисциплинарната експертна комисия по въпросите от общата ни история”, добави българският премиер.

Двамата се обединиха около разбирането, че политиците не трябва да се месят в работата на комисията.

Бойко Борисов изтъкна значението на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който беше подписан през август 2017 г. в Скопие. Според българския министър-председател практическата работа, която следва от този документ, може да донесе много позитивни резултати за двустранните ни отношения.

Борисов даде пример с предстоящото по-късно откриване на възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев.

„Важно е това да не остане изолиран случай, а да е само стъпка в посока на изграждане на общо бъдеще на основата на общото ни минало”, каза още премиерът.