България и Северна Македония за втори път ще честват заедно Илинден. В Скопие Борисов и македонският му колега Зоран Заев ще отбележат втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Премиерите на двете държави ще се поклонят пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас” в Скопие. 

Бойко Борисов ще има среща със Зоран Заев, след която и двамата ще отговарят на журналистически въпроси.

Борисов ще разговаря и с македонския президент Стево Пендаровски, а после ще отпътува за Дойран за повторното откриване на паметника на полковник Константин Каварналиев, герой от Междусъюзническата война, посмъртно произведен в чин генерал-майор. 

7-метровият паметник е издигнат още през 1916 г., само три години след пожертвователната смърт на Каварналиев. Но е бил взривен през 1966 г. по време на акция за унищожаване на всички български военни паметници в тогавашната югорепублика Македония.

Заев и Борисов ще се поклонят пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас". По-късно Борисов ще се срещне и с президента Стево Пендаровски.

Отбелязването на двете години от подписването на договора ще приключи в Дойран, където Борисов и Заев ще открият обновения паметник на полковник Константин Каварналиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!