България не е „троянски кон” на Русия, а е сред най-дисциплинираните членове на НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в София.

Министър-председателят припомни приносът на нашата страна в мисиите на НАТО и посочи, че вече се движат процедурите за доставка на нови изтребители, бронирани машини и бойни кораби.

Той изтъкна, че поканата за визитата е била отправена много отдавана и преди да знае за посещението на руския премиер Медведев в България, което ще бъде идния понеделник. Борисов заяви, че със Столтенберг не са разговаряли за енергийни теми и проекти.

По думите му диалог с Русия се търси, но в същото време трябва да сме „максимално силни, за да сме равностойни”.

По въпроса за участието на военни сили на НАТО в Черно море премиерът Борисов заяви, че той винаги е бил против подобно участие, освен в случаите на учения.

„България е от страните, в които има развит туризъм и доста над 10-12% от БВП се получават от туризъм. Когато започнат да минават военни кораби и катери, ще изгоним туристите. Затова с генералния секретар се обединихме около идеята максимално да се използва дипломацията – да не влезем в оръжейна надпревара, с тези чудовищни ракети е изключително опасно”, подчерта Борисов.

На свой ред, Столтенберг благодари на България за ролята ѝ за предстоящото приемане на Северна Македония в Алианса: „Това е добро за региона и за евроатлантическата сигурност”.

Президентът Румен Радев предложи на Столтенберг да бъде използван опитът на НАТО при провеждане на конкурси за придобиване на ново въоръжение.

Пред президента Радев, генералният секретар на НАТО похвали участието ни в мисии на Алианса и каза, че е разговарял с наши военни в Афганистан. България е изпратила 10 500 военнослужещи на мисии на Алианса в Афганистан и 1100 военни и полицаи в Косово, отчете и премиерът Борисов.