Президентът Румен Радев призова да бъде използван опитът и добрите практики на партньорите от НАТО при провеждането на конкурси за придобиване на въоръжение и отбранително оборудване. Държавният глава се срещна днес на "Дондуков" 2 с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Това е поредна среща между двамата след разговора им вчера в словашкия град Кошице на срещата на високо равнище във формат Б9.

Снимка: Президентство

Ограничените средства, с които България разполага за модернизация на своите Въоръжени сили, налага те да бъдат изразходвани по възможно най-ефективен и ефикасен начин, отбеляза президентът Радев. 

Придобиването на съвременни отбранителни способности е от ключово значение за сигурността на България и за повишаване на съвместимостта на Въоръжените сили на страната ни с партньорите от НАТО, подчерта Румен Радев.

Снимка: Президентство

Държавният глава открои значението и на по-малките проекти, които са от съществено значение за изграждането на боеспособни и мобилни въоръжени сили, способни да действат в общо информационно пространство със съюзниците.

 „България продължава да засилва своята роля като стълб на сигурност и стабилност на Балканите и в Черно море“, подчерта Румен Радев. Страната ни е силно мотивирана да интегрира своята отбранителна индустрия и наука при реализацията на общи проекти в рамките на НАТО и очаква насърчение от Алианса в тази насока, добави президентът. 

Снимка: Президентство

По-рано през деня министър-председателят също припомни приносът на нашата страна в мисиите на НАТО и посочи, че вече се движат процедурите за доставка на нови изтребители, бронирани машини и бойни кораби. Премиерът Бойко Борисов също проведе среща с генералния секретар на НАТО.

България е стратегически партньор за гарантиране на сигурността в Югоизточна Европа и Черно море, посочи от своя страна Йенс Столтенберг и открои приноса на страната ни за укрепване на стабилността в региона на Западните Балкани и в различни мироопазващи мисии на Алианса.

Снимка: Президентство

Обща бе оценката, че усилията на Република Северна Македония в изграждането на добросъседски отношения следва да бъдат подкрепени и приемането на западната ни съседка в НАТО е важен сигнал за целия регион. Обсъдена бе и възможността за провеждането на повече съвместни учения на българска територия с партньорите от Западните Балкани.