„Белене“ и „Козлодуй“ стават важни площадки за енергийния ни баланс, това обясни премиерът Бойко Борисов на енергийни експерти от САЩ по повод на предстоящите от Европейската комисия регулации на въглищните централи.

„Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за „Зелена Европа“. Така че „Белене“ и „Козлодуй“ стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години“, подчерта министър-председателят.

Българският премиер коментира с делегатите част от засегнатите с американския държавен глава Доналд Тръмп теми. „Президентът Тръмп ни окуражи, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ – че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият. И трето – че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот“, каза Борисов.

В рамките на срещата министър-председателят Борисов изтъкна още, че сътрудничеството със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.

В хода на вчерашния ден енергийните експерти от САЩ посетиха площадката на АЕЦ “Белене”. Целта на посещението им у нас е да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България. През следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ „Марица-изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“.

„Президентът Тръмп държи на отношенията между САЩ и България. Както и на енергийната сигурност като част от националната сигурност”, заяви заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност Ан Гензър.