Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на борда на американския самолетоносач „Хари С. Труман” по време на опознавателна обиколка в рамките на НАТО, съобщават от правителствената пресслужба.

Заедно с българския премиер на самолетоносача на ВМС на САЩ и в авиобазата в Сигонела бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Снимка: Правителствена пресслужба

„Заедно сме по-силни във всички области – ние сме съюзници в НАТО, партньори в областта на отбраната, партньори в енергетиката, партньори в бизнеса и много повече. По вода и по суша, ние сме силни заедно,“ заяви американският посланик в България Херо Мустафа.

На кадрите, предоставени от посолството на САЩ у нас, се виждат премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов с пълната екипировка, необходима за посещение на палубата на авионосец.

Снимка: посолство на САЩ в България

На борда на самолетоносача „Хари С. Труман“ премиерът Борисов и ръководената от него делегация бяха заедно с делегация от Република Северна Македония и с представители на посолствата на САЩ в София и Скопие.

Снимка: посолство на САЩ в България

Делегацията на Република Северна Македония включваше премиера Зоран Заев, председателя на парламента Талат Джафери, вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска и началника на отбраната генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски.