Подготвяме законодателни промени, които да улеснят работата на Европейската прокуратура у нас, заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова по време на брифинг.

Изказването идва по време на среща на премиера Кирил Петков и депутати от Европейската народна партия по повод ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Партия ГЕРБ е част от семейството на ЕНП.

„Изложени бяха факти и обстоятелства за ситуацията с язовирите, подозрителните кредити от Българската банка за развитие, строежът на АМ „Хемус“, както и много други системни нарушения“, каза Бориславова.

„И двете страни в разговорите подчертаха високото доверие в европейската прокуратура и делегираните прокурори у нас“, каза Бориславова.

„Колегите от Европа много ясно заявяват, че са тук на неутрална мисия да установят факти и обстоятелства“, каза Бориславова.

Предвижданите законодателни промени включват създаване на администрация на европрокуратурата у нас, зачисляване на полицаи и следователи към тях, които да могат да провеждат разследвания на територията на страната.

Бориславова категорично отрече да е бил налаган политически натиск върху разследването.

На въпрос дали показанията на Кирил Петков по разследването са изтекли онлайн, Бориславова коментира, че не би се изненадала. „Аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро прокуратурата. Те имат копието на цялата преписка и това изтича след като те са се запознали с нея“, каза Бориславова.