Родителите на недоносените бебета, родени в УМБАЛ „Бургас“, вече могат да ги видят чрез видеовръзка по „Вайбър“.

Жестът е на персонала на Отделението по неонатология, който в този труден момент прави всичко възможно, за да осигури комфорта на родителите, разделени от децата си, съобщават от болницата.

Заради извънредното положение заради коронавируса свижданията са забранени, а недоносените бебета остават там много дълго време без своите майки, докато се стабилизират и могат да бъдат изписани.

В нормална обстановка родителите могат да идват да ги виждат всеки ден, включително да прекарват и повече време с тях в обособена стая, но сега това е забранено.

"Мъчно ни е за родителите, поставяме се на тяхно място и се опитваме да им вдъхнем кураж и да им дадем възможност да видят децата си, макар и дистанционно", споделиха работещите в отделението.

Те уточниха, че видеосвижданията не са за всички, а са само за тези бебета, които се намират в интензивния сектор, а майките им отдавна са изписани от болницата.

Персоналът се свързва с родителите по „Вайбър“ и чрез видеовръзка дава възможност те да видят своите бебета. Видеосвижданията ще продължат до момента, в който ситуацията се подобри и свижданията в болницата бъдат разрешени отново.