Хората, страдащи от болестта на Паркинсон, трябва да доплащат 6000 лева за устройство за дълбока мозъчна стимулация, което досега е било осигурявано безплатно за тях от НЗОК.

Преди 18 години Евда Бирова-Кръстева е диагностицирана с болестта на Паркинсон. След успешна операция през 2019 г. в началото на тази година батерията на устройството за мозъчна стимулация се изтощава и трябва да бъде сменена.

„Събудих се с ужасно треперене, не бях на себе си. Извиках някое от децата да ми помогне и се почувствах ужасно“, споделя Евда Бирова-Кръстева.

Снимка: bTV

„С изненада установихме, че от началото на януари тази година този генератор се доплаща – 6000 лева. Майка ми не се чувства добре. Не може да се обслужва сама в ежедневието, трудно ѝ е да се движи и не можем да чакаме много. Събираме парите от роднини и приятели“, обяснява дъщеря ѝ Мария Кръстева.

У нас се предлагат три метода за лечение, които се покриват от НЗОК. Според проф. Минкин дълбоката мозъчна стимулация е един от най-утвърдените и е най-евтин.

„Пациенти, на които сме имплантирали това устройство и сме им казали, че смяната е безплатна занапред, изведнъж останаха изненадани – трябваше да им се обясни, че вече трябва да доплащат поради това, че се е повишила цената на медицинското изделие с 10%, а НЗОК не иска да покрие тези 6000 лева“, поясни проф. Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

От болницата отправят запитване в края на януари към НЗОК.

„Получихме отговора сравнително бързо – на 16 февруари 2024 г. Обяснява ни се, че тези медицински изделия не се покриват, тъй като не са най-разходоефективни“, отбеляза проф. Красимир Минкин.

Снимка: bTV

В позиция до bTV от НЗОК уверяват, че „е спазен нормативния ред“. Били ли са информирани пациентите и лекарите за допълнителното заплащане от страна на НЗОК обаче не стана ясно.

„Моето мнение е, че тази частична реимбурсация се дължи на липса на диалог с НЗОК. Ако бяхме говорили, ако бяхме потърсени за мнение, преди да бъде взето това решение, щеше да е друго. Най-малкото е редно да искаш мнението на пациентските организации и на лекарите, които се занимават с това“, категоричен е проф. Красимир Минкин.

От началото на годината на близо 15 пациенти им е било казано, че трябва да доплатят сумата от 6000 лева.