"Наложените санкции са удар срещу нашите служби, които очевидно не са си вършили работата", коментира пред bTV министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той определи случващото се като голям срам за българската държава.

Рашков заяви, че не е изненадан от санкциите, защото е знаел, че американската страна работи по този въпрос.

„Тревожното което е, че е нашите служби не са работили, като че ли са били покровителствани от тези лица и са жертвали обществени и държавен интерес в полза на тези лица“, каза той.

Вътрешният министър коментира поотделно и тримата, засегнати от санкциите. 

„Смятам, че най-напред трябва да се замислят политическите партии, които са излъчили тези лица, които от щатите са обявени за корумпирани - това е голям срам за българската държава, защото единият от тези тримата беше депутат от една партия, която явно много се гордееше с него, а другият е лансиран в енергийния бизнес, защото е вероятно с подходящо образование - психолог. Отсъствието на един обвиняем от страната не е пречка за продължаване на започнатото разследване, дори за приключването по задочност. Би следвало да кажат от прокуратурата защо делото срещу Божков не се приключва“, коментира Бойко Рашков.

Според военния министър политиката на Съединените щати във всички администрации включва безпощадна борба срещу корупционни практики

„Очевидно са взели решение на основа на някаква информация, с която разполагат аз бих бил любопитен да я видя тази информация, защото все пак за да вземе правителството на САЩ такова решение то го е взело след много внимателна преценка“, каза Георги Панайотов - министър на отбраната.

Вътрешният министър Бойко Рашков попита още къде било е финансовото разузнаване и припомни фалита на КТБ и загубите около енергийните проекти. 

И всичко това е на гърба на българския гражданин и затова е на улицата нг гражданин, защото някой си въобрази че това ще остане във вечна тайна, каза Рашков.

По думите му отговори трябва да дадат бившия и настоящ главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев, защо не са предприели необходимите мерки, за „ не търпим подобни вреди, каквито никой не е причинявал досега на нашата страна“. Рашков коментира и отправената към него покана от главния прокурор за работна среща със думите: „Ще се отзова на покана на следващия главен прокурор“.