„В момента има над 200 души, готови да са премиери. След Кирил Петков всеки може да бъде“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос има ли готово предложение за премиер за редовно правителство.

Борисов присъства на откриването на новата църква „Св. Игнатий Старозагорски“ в Стара Загора и след това отговаря на въпроси на журналисти.

Лидерът на ГЕРБ напомни за поканата на партията да се водят преговори чрез посредници с всички политически формации в 48-ото Народно събрание за общо управление. Той уточни отново, че това не е предложение за коалиция.

„На тези преговори, които предлагаме чрез посредници, ако има съгласие по определени точки, после ще кажем как ще се изпълняват“, обясни Борисов.

На въпроса възможно ли е правителство с мандата на най-малката партия в парламента – „Български възход“ на Стефан Янев, той отговори, че политическата сила има подкрепата на по-малко хора, отколкото е разликата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Как Стефан Янев ще дойде и ще иска от големите партии подкрепа за политика, попита Борисов.

С голямо уважение се отнасям към „Възраждане и много по-лесно би се работило с тях, защото са сериозни хора. Проблемът там е идеологически“, уточни лидерът на ГЕРБ.

Той обяви, че ГЕРБ има информация за манипулация на машините за вота на предсрочните избори на 2 октомври и искат Централната избирателна комисия (ЦИК) да осигури достъп на компютърни специалисти от всички партии до устройствата.

Лидерът на ГЕРБ коментира и информацията от Москва, че взривеният на Кримския мост камион е тръгнал от България: „Имам лош привкус от думата „българска следа“, защото и при атентата за папата се говореше за българска следа и самият той каза после, че това не е вярно. По време на война всеки гледа да изхвърли напрежението някъде навън. Камионът се е минал през пет държави. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото иначе нямаше как да мине границата, можеше и да се взриви“.