"Или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали. Ние нито предлагаме коалиция, нито каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата".

С тези думи Бойко Борисов отговори на „Продължаваме промяната“, които по-рано обявиха, че няма да участват в преговори за кабинет с ГЕРБ.

„Ситуацията е такава, че и на нови избори ще е пак така. Надявам се, че разумът ще надделее. Затова и предложихме варианта за контактни групи, които да направят списък с важни за България неща, които ние да гарантираме след това“, каза Борисов във Вълчи дол, където се срещна със симпатизанти.

Лидерът на ГЕРБ припомни какво обясни преди няколко дни и защо предложението за контактни групи според него ще проработи.

„Първата и най-важна тема е войната в Украйна, която чука на нашата врата и е в непосредствена близост. Заплахи за ядрени удари, обстрел на Запорожие. Затова контактната ни група е от хора, които са се доказали пред нашите евроатлантически партньори със своите позиции. Излъчихме само двама – Росен Плевнелиев и Соломон Паси“, припомни Борисов.

Той уточни, че са „оставили вратата отворена“ всеки, който пожелае от другите партии да вкара в преговорния екип човек.

„Разбирам, че им е удобно да ни приписват „Възраждане“ като възможност. Те имат и своите достойнства, но ние по никакъв начин, за разлика от Кирил и Асен, които твърдят, че нямало значение какво мислят посолствата. А посолствата са преките избраници на политиката на съответната държава. Аз се съобразявам с партньорите си в ЕС и НАТО. За тях тема номер едно е войната в Украйна и всичко, различно от това, са празни приказки“, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов каза още, че не е чул „Продължаваме промяната“ да говорят по тази тема на брифинга си и по-специално за запазването на евроатлантическата ни ориентация, както и "пряко да подпомогнем нашите приятели от Украйна".

„Те на тази тема много увъртат, а дори казват, че с категоричния противник на това – БСП, те ще правят коалиция. Нещо двулично има“, допълни Борисов.

„Днес виждам теми, по които контактните групи мога да постигнат решение. Освен това казах ясно - предлагам лидерите да се отдръпнем, за да могат тези групи по-лесно да работя“, припомни още Бойко Борисов.