Продължава мълчанието на партиите, към които вчера ГЕРБ отправиха предложение за разговори за кабинет.

Повечето партии обаче засега се въздържат от публично говорене. И „Продължавам промяната“, и „Демократична България“ мълчат, защото се изчаква официална позиция на колективните им органи. Очакванията са тя да е отрицателна.

БСП също не са заели официална позиция, но и в техните среди офертата не се разглежда сериозно. Единствено от ДПС дадоха знак още в изборната нощ, че са склонни на разговори и коалиции.

В „Тази сутрин“ бившият министър на външните работи от ГЕРБ Екатерина Захариева обясни, че тълкува мълчанието на „Продължаваме промяната“ като позитивен сигнал и уточни, че все още е рано да се говори за премиер.

 „Единственият мандат, който ще подкрепим, е мандатът на "Възраждане". Ние сме готови със свой кабинет и ще го представим, ако президентът връчи на "Възраждане" трети мандат“, посочи от своя страна председателят на „ВъзражданеКостадин Костадинов.

Очаква се ДБ и БСП да коментират по-късно днес. ДПС категорично отказаха да говорят. 

 Вчера стана ясно, че Бойко Борисов е склонен да се откаже от премиерското място и предлага партийните лидери да направят крачка встрани. Предложи и контактна група, която да води преговорите. В българската история такава контактна група е имало през 90-те години на ХХ век. Тогава обаче тя се наричаше кръгла маса.