Партиите ще преговарят ли с ГЕРБ за редовно правителство?

Вторите на вота – "Продължаваме промяната" запазиха мълчание дали ще преговарят с партията на Бойко Борисов.

Ако се разглежда вариант - правителство без лидери. Още в нощта на вота от формацията заявиха, че категорично няма да направят коалиция с ГЕРБ и ДПС, и остават опозиция.

 

Разговори можело да има само, ако тези две партии "се почистят". Следизборната заявка на БСП и "Демократична България" е в същата посока, а именно, че няма да дадат подкрепа за правителство на ГЕРБ.

 

БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ въпреки "протегната ръка" от Борисов, заяви социалистът Явор Божанков в "Лице в лице".

"По-скоро би ми изсъхнала ръката отколкото да подкрепя кабинет на ГЕРБ и ДПС. Такова правителство би взривило обществото. Те свалиха онзи кабинет – ГЕРБ, ДПС и Възраждане. След като те са свалили онзи кабинет – нека сега да си направят свой", каза Божанков.

Задочен коментар дойде от редиците на "Демократична България". Преди официалната заявка на ГЕРБ съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов написа в социалните мрежи, че на друг се пада задачата да прави кабинет.

"Борисов искаше властта - купи си я! Сега няма право да търси подкрепа от тези, които свали от власт. Нали бяха аматьори. На ход са професионалистите от ГЕРБ, ДПС и Възраждане", каза Атанасов.

Как точно ще се водят преговорите за кабинет, обясни Росен Плевнелиев. В позиция до bTV той посочи, че е приел да бъде част от разговорите. Те ще се водят в сградата на съединението и ще започнат веднага след официалния старт на 48-мия парламент.

"Контактната група ще проведе срещи с всички проевропейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата", каза Плевнелиев. 

Всичко ще е пред очите на българските граждани, обещава той.