Тринадесет машини, включително трите, на които се изписа "Дневникът е подправен", ще бъдат транспортирани до ЦИК за изследване. Това стана ясно след заседание на комисията днес. Експерти от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация ще се включат в проверката.

В деня на вота в три избирателни секции на екрана на три от машините бе изписано „Дневникът е подправен“ и това стана повод за дискусии.

По думите на председателя на ЦИК Камелия Нейкова, в тези секции е имало по две машини за гласуване, затова изискват и втората, въпреки че за нея не е имало информация за възникнал проблем.

„Останалите машини се изискват, защото те са били разменени, били са предвидени за една избирателна секция, а с тях е гласувано в друга“, каза още Нейкова. Затова общият брой на устройствата, които ще бъдат транспортирани до ЦИК, е 13.

Народното събрание ще осигури придвижването им от склада към ЦИК, като през това време те ще бъдат охранявани от Главна дирекция "Жандармерия".  От фирмата, предоставила машините - "Сиела Норма", трябва да предадат на ЦИК докладите от инсталирането на им, както и данни за техниците и времето на инсталация.