ГЕРБ поиска смяната и на втори министър, след като пожела тази на здравния Христо Хинков. Бойко Борисов заяви пред журналисти в Народното събрание, че министърът на отбраната трябва да подаде оставка. Това се случи час след като Тагарев се оплака от „приятелски огън“ в сутрешния блок на bTV.

Министърът съобщи, че нова помощ за Украйна ще има и обяви, че финансовото ѝ измерение ще е в пъти по-голямо от предоставеното досега.

"Постоянните критики и атаки срещу мен пречат да изпълним тази своя политика", каза той в "Tази сутрин".

„Работата на Тагарев се изчерпва с това за БТР-ите. Работата не е свършила. Това е неработещ министър, който е бил на толкова високи обороти, че сега са му виновни зам.-министрите“, коментира още Борисов пред журналисти в Народното събрание.

„Аз не бих отишъл в Киев при Зеленски, преди да съм изпълнил решенията на парламента“, каза още лидерът на ГЕРБ.

От ДПС също видяха причини за смяната на Тагарев. „Той не може да прати едни бронетранспортьори вече няколко месеца. Това, което свършихме с г-н Борисов. И днес го гледам – жалка гледка. Малко мъжко да подходи, да каже – да, аз съм виновен. А той пътува, снима се, а за Украйна – нула“, каза Делян Пеевски в НС.

Искането за оставката на Тагарев беше подкрепено също от БСП и „Възраждане“.

Ротацията

Относно предстоящото предложение от страна на ГЕРБ за коалиционно споразумение с ПП-ДБ Борисов коментира, че всяка дума и изречение се обмислят.

„Това е документ, който не се пише на коляно“, каза той.

Бойко Борисов каза още, че в коалиционното споразумение ще бъде предложена равнопоставеност в управлението на държавата.

Опозицията също разкритикува предстоящата ротация.