Системата за случайно разпределение на делата сама разпределяла определен род дела на едни и същи съдии от Софийския градски съд и манипулацията няма нищо общо с оператора на компютъра, който „натиска копчето” на системата. Такова обяснение за „неслучайното” случайно разпределение даде зам.-председателят на Софийския градски съд Богдана Желявска в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Докато други нейни колеги сигнализираха, че делата не се разпределят по поредност на постъпване, че се наблюдава концентриране на определен род дела при трима съдии в СГС, Желявска отдаде това изцяло на несъвършения софтуер и отрече възможността за човешка намеса с аргумента, че заради тежките изпити, през които преминават, за да влязат в системата, магистратите задължително са добросъвестни.

„Системата е 6 от 49. Системата не съм я създала аз – работя с нея с много години, може в поредни дни системата да пуска по 3-4-5 дела на един и същи човек. Ако някой твърди, че има възможности за манипулация, да ни дадат друга система. Просто трябва да се направи нов софтуер, който да ни се даде и ние да разпределяме”, категорична бе тя.

В същото време Богдана Желявска призна, че не е присъствала през цялото време, докато профилът й в програмата Law Choice е разпределял дела. „Аз имам помощници, тъй като разпределяме огромен брой дела. Аз влизам с моята парола и започвам разпределението, след което оставям техническата работа на помощници. Това, разбира се, не се случва винаги. Защо трябва да смятаме, че съдебните помощници са недобросъвестни? Всяка система може да бъде манипулирана”, продължи Богдана Желявска, обвинявайки за проблемите на системата изцяло софтуера.

„Аз като зам.-председател имам много дейности и такава практика – със съдебни помощници, е имало и това е регламентирано със заповеди – съдебните помощници подпомагат зам.-председателите при въвеждането на входящите номера. Аз влизам с моята парола, след това, ако имам работа, излизам да си я свърша”, обясни Желявска.

След като ВСС изрази съмнения за манипулация при разпределението на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка, протоколът от който липсвал в системата на ВСС около 24 часа, Богдана Желявска посочи, че протоколът е изпратен веднага след разпределението и настоя ВСС да обясни защо не се е появило. „ВСС трябва да обясни, защо един ден го нямаше публикувано и кой е отговорен за това. Датата, която носи протоколът от интернет е 9:58 часа на 10 ноември. Аз казвам, че той е разпределен с другите дела”, заяви Желявска.

Инициативата на Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет, подкрепена от правосъдния министър Христо Иванов за дисциплинарни производства срещу ръководителите на Софийския градски съд Богдана Желявска определи като „непоносимост на инакомислещите”. „Първо, дисциплинарно производство се образува тогава, когато има искане на 5 членове и решение на ВСС или по искане на министъра. Освен това ние конкретни аргументи не сме видели”, подчерта тя. „В СГС работят 130 човека – 25 от тях са подписали искането за оставки на ръководството”, изтъкна още зам.-председателят на СГС.

„Оставката е личен акт. Аз не смятам, че съм извършила каквото и да е нарушение. Аз не участвам в схеми, на манипулирам случайното разпределение. Аз съм един достоен човек, имам 24-годишна кариера, член съм на Международната хагска мрежа, владея няколко езика, експерт съм по много въпроси, свързани както със съдебната система, така и с различни сфери на правосъдието. Председател съм на Българската съдийска асоциация. Не смятам, че трябва да си подам оставката”, заяви в заключение тя.