Има гаранция, че България ще получи количествата ваксини, които е заявила, обяви на брифинг в МС Богдан Кирилов - директор на Агенцията по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб. 

Присъединяването ни към споразумението между ЕК и производителите на ваксини срещу COVID-19 ни гарантира достъп до договорените количества. До този момент ЕК е договорила 2 милиарда с допълнителните количества, обясни Кирилов.

Той посочи, че не е получавана информация за забавяне на доставките. Датите на доставките са свързани с издаване на разрешението за употреба, уточни Кирилов.

Той отбеляза, че РНК ваксините са познати още от 90-те години, те не са широко използвани, но има много проведени клинични изпитвания. 

Екип на МЗ работи много тясно с представителите на фирмите производители на ваксини, които да представят цялата необходима информация, увери здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. 

По думите му ще се направи информационна кампания, която да за да можем да направим кампания достигне до всеки един български гражданин. 

Към всеки пациент с алергично заболяване лекарите трябва да внимават, именно затова ваксината се поставя от лекар, посочи министърът.

Здравният министър подчерта, че всеки пациент ще бъде информиран на разбираем за него език за ваксините. Той беше категоричен, че няма избързване при създаването и тестването на препаратите.

„Създаването на ваксините за този вирус не е стартирало през март, когато започна тази инфекция. Предполагам всички си спомняте инфекцията от 2003 г., която носеше името SARS-CoV-1, сега това е SARS-CoV-2. Можем да кажем, че това е втора версия на коронавируса от 2003 г. От 2003 г. фирмите работят по създаването на ваксина, която атакува коронавирусите“, обясни проф. Ангелов.

По думите му ваксината преминава всички необходими регулаторни изисквания. Богдан Кирилов допълни, че клиничните изпитвания обхващат период, по-дълъг от този, в който обикновено се проявяват нежеланите реакции, а освен това лекарствената безопасност продължава да се съблюдава и след издаването на разрешение за употреба. В повечето клинични изпитвания проследяването е задължително от 2 месеца до една година, уточни той.