Българският лекарски съюз даде мандат за подписване на Националния рамков договор по конкретни параметри. Липсата на бюджет обаче ще се отрази на бюджетите на болниците, тъй като исканото увеличение на клиничните пътеки, няма как да бъде направено.

Стоянка Костадинова пада на улицата преди дни. След удара жената минава през няколко кабинета в областната болница, а днес ще стане ясно дали ще бъде приета.

„Сега бях на рентген и при него да си отчета резултата. Ако трябва - в отделение, ако не -ще продължа в къщи лечение", разказва тя.

Всички отделения в Областната болница в Сливен работят с пълен капацитет, а персоналът е 850 души, от които 136 лекари и 336 сестри. Въпреки това заплатите им стоят под договорените 2200 лева за лекар и 1500 лева за сестрите.

Причината е липсата на бюджет и стари цени на клиничните пътеки .

„Със сега получаваните средства и тази цена на клиничните пътеки ние не можем да увеличим заплатите на персонала“, заяви директорът на МБАЛ " Д-р Иван Селимински " в Сливен д-р Васислав Петров.

„Колегите, които работят в първична, специализирана и извънболнична помощ ще си работят по стария рамков договор, няма да получат своите цени“, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Новото в параметрите на Националния рамков е, че при голяма натовареност вече болниците ще могат да "прехвърлят" до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип.

„Това, което сега се случваше, ако една клиника има две свободни легла, а друга клиника е запълнена и трябва да приеме пациент - да не се случва, а сега вече ще има възможност да се случва“, добави д-р Иван Маджаров.

Според приетите промени отпада и правилото личните лекари да оповестяват на видно място личните си мобилни номера.