Българският лекарски съюз се събира на извънреден събор. На него трябва да се реши при какви параметри трябва да подпише новия Национален рамков договор със здравната каса. Това е 75-ия събор на съсловната организация, на който трябва да стане ясно дали ще бъде подписан новия национален рамков договор с касата за медицинските дейностите, който се плащат с обществени средства.

Именно в него са заложени цените на медицинските дейности, които лекарите предоставят на здравноосигурените пациенти. Той би трябвало да действа, както през тази, така и през следващите две години.

Част от нововъведенията заложени в него са дигитализацията при отчитането, промени при санкциите при проверки на лекари, да отпадне и правилото личните лекари да имат задължително оставен мобилен телефон пред кабинетите. Джипитата ще могат да оставят по своя преценка само телефон на практиката.

От съсловната организация очакват, въпреки че все още нямат бюджет, националния рамков договор да бъде подписан.

„Освен това предложигхме на касата да има гъвкавост при леглоотчитане на леглата при болнична помощ. Това ,което сега се случваше, ако една клиника има две свободни легала, а друга клиника е запълнена и трябва да приеме пациент, да не се случва, а сега вече ще има възможност да се случва.
Това е втори случай, в който нямаме бюджет, а провеждаме събор, предишния път събора ни възложи да подпишем рамков договор при опредлеени финансови параметри, които трябва да защитатваме. Сега ще предложим същото, ако съборът се съгласи, ако не се съгласи, това означава, че няма да има рамков договр в следвщите 2-3 или 4 месецаю“, заяви Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Преди ден ръководствата на Лекарския съюз и Надзорния съвет на касата се разбраха да няма ограничения в броя направления, които личните лекари ще издават на диспансеризирани пациенти за специалист.