Прокуратурата разследва нападението във филиала на Спешна помощ в Самоков. Двама души са задържани след опита за щурм и агресия срещу медици.

В събота 53-годишен мъж бе докаран в тежко състояние. Близките му са настояли той да бъде откаран в София, но лекарите са преценили, че състоянието му не позволява това.

Последвала реанимация, но без успех. Лекар е нападнат, а близките щурмуват спешното.

Районната прокуратура повдигна две обвинения срещу двамата мъже, които са синове на починалия. Едното е за хулиганство, а другото – за лека телесна повреда над длъжностно лице по време на служебните му задължения.

Впоследствие двамата мъже съжалиха за случилото се и предложиха споразумения.

„Никой не е поднесъл извинения нито към пострадалия доктор, нито към останалите медици“, каза в „Тази сутрин“ д-р Ивалина Трендафилова, отговорник на филиала.

„Тези извинения може би са някакви договорки между адвокати, но на наша територия никой не се е извинил“, допълни тя.

По думите ѝ щетите за спешния център са предимно морални. Колективът е изплашен, а две фелдшерки са подали молби за напускане.

Д-р Трендафилова попита докога медиците ще продължат да търпят подобно поведение и защо се случва.

„Докато няма промяна в нормативните документи и в законите, всичко това ще се случва. Не може да няма ясно дефинирани права и задължения на пациентите. Не може този закон за нападение над медицинските лица да не е работещ“, каза тя.