Българският лекарски съюз излезе с остра позиция относно провелата се вчера среща между премиера Бойко Борисов и протестиращите медицински сестри.

От лекарската организация заявяват, че индиректно те са застанали срещу тях.

Снимка: btvnovinite.bg

„По време на срещата, съзнателно или не, се насади внушението, че лекарите са „лоши хора с големи заплати”. Внушение, внасящо допълнително напрежение в съсловието, задълбочаващо конфликта и противопоставянето между работещите в сектора”, пише в позицията им.

От лекарското съсловие възразяват срещу твърдението, че „парите за здраве отиват в джобовете на лекарите“.

Снимка: btvnovinite.bg

Медицинските сестри протестират за по-достойни условия на труд, реформа в системата и нов модел на финансиране на болниците. Те настояват още да се изпълни заложеното заплащане в Колективните трудови договори в отрасъл здравеопазване – 950 лв.

По време на разговора вчера е обсъдено увеличение на заплатите им, ако се намалят лекарските. Като са споменати суми от 12 хил. лв. месечно възнаграждение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Цитираните по време на разговорите лекарски заплати са единици, нещо повече – немалка част от специалистите по здравни грижи у нас получават по-високо възнаграждение от исканото от тях (две минимални работни заплати). Заплатите на лекарите и специалистите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болницата от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти”, отговарят от БЛС.

Съсловната организация допълва, че не са спирали да се борят за достойно заплащане в здравната система и посочва още, че са успели да извоюват в Националния рамков договор 2020-2022 да има осезаемо повишение на цените на клиничните пътеки.

„БЛС многократно е заявявал, че не подкрепя лошите практики и злоупотребите, многократно е настоявал - има ли виновни те да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. Всеки опит за обобщение и внушаване на групова вина е неправилен и опасен. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици”, пишат още от лекарската организация.