В навечерието на Деня на българския лекар съсловната организация отличава най-заслужилите си колеги. 

Снимка: btvnovinite.bg

Всички лекари, които имат право да практикуват в България, са точно 31 хиляди 384. Студентите, които учат медицина, са близо 11 хиляди, но не всички успяват да се дипломират, а други напускат страната.

Снимка: btvnovinite.bg

Добрата новина е, че броят на медиците, които имат желание да работят извън България, не расте и леко намалява - сега те са под 400 на година, разкриват от БЛС.

Снимка: btvnovinite.bg

Името на най-заслужилия лекар се пази в дълбока тайна. Всеки от поканените медици би могъл да грабне приза. Тази година Лекарският съюз ще връчи три специални награди. 

В началото на лятото разказахме за професионализма на д-р Елиас Хаддад от Горна Оряховица, който оперира под светлините на фенер, след като буря прекъсва тока.

Доктор Хаддад е един от шестимата хирурзи в болницата в Горна Оряховица. Тук е вече 14 години. И макар да е на 71 години, не мисли да се пенсионира скоро.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз оперирам без очила, мевду нас казано- всичко ми  е нормално, всичко ми  е добре и защо да не работя, защо да не помагам на хората? Докато мога ще помогна, а за пенсията има време", смята Хаддад.

Мечтата му е някой да го наследи в професията.

Младият му колега д-р Илиян Траянов от Пазарджик също получава награда - затова че спасява от почти сигурна смърт родилка и бебето й през май.

„Всичко си започна нормално. Второ раждане. Никой не очакваше усложнения. Изведнъж нещата станаха драматични”, спомня си Траянов.

Снимка: btvnovinite.bg


За няколко минути жената изпада в кома и клинична смърт. Тоновете на бебето се влошават. Това е първият подобен случай в кариерата му. Може да възникне веднъж на 30 хиляди родилки. А изходът в 80% от случаите е летален.

„Не мога да кажа, че се чувствам герой, но се гордея, че работя в такава болница, където все пак има възможност да се работи много сериозна медицина”, казва Траянов.

Акушер-гинекологът е щастлив, че получава признанието на колегите си, когато честваме и св. Йоан Рилски.

„Той е изключителен еталон за човечност и смирение”, споделят те.

Д-р Траянов не води статистика, но със сигурност в ръцете му се проплакали хиляди бебета.

Очаква се, че името на най-заслужилия през годината лекар ще стане ясно преди полунощ.