Уникална операция бе извършена в Пазарджик. Лекари от Държавната болница спасиха изпаднала в кома родилка и бебето ѝ.

Докторите наричат чудо появата на Стоян на бял свят. Но чудото не би било възможно без тяхната бърза намеса. Това е първата подобна операция в тяхната практика.

На 21 май доктор Траянов приема родилката в болницата. Това е била втора бременност на пациентката, която е преминала напълно нормално.

По време на раждането жената получава рядко срещани усложнения, които се случват веднъж на 80 хиляди случая. Също така при 80% от случаите се стига до смърт. Бързата реакция на медиците обаче се оказала решаваща за живота на жената и детето.

„Част от околоплодната течност попада в организма на жената, със задушаване, падане на кръвното налягане, спадане на тоновете на бебето, направи гърч и изпадна в кома...”, обяснява  д-р Илиян Траянов.

Спешно се събира голям екип от лекари. Родилката получава усложнение след усложнение.

Започва  се реанимация, интубация, изкуствено дишане, премина се при спешно цезарово сечение, след което започна и спешно кръвопреливане. 

„И двамата преживяха много тежки моменти. Майката беше много щастлива да прегърне бебенцето си за първи път”, разказва д-р Здравка Пиронова.


Майката и бебето вече са стабилни и скоро ще бъдат изписани. Болницата обаче ще трябва сама да плати голяма част от парите за терапиите.

„Цената на тази клинична пътека е 6 000 лв. Дотук сме дали 40 000 и ще дадем колкото трябва. Най-важен в живота на един човек”, заключават д-р Васил Вълчев, директор на МБАЛ Пазарджик.