С остра реакция и протест заради новите ограничения реагираха стотици ресторантьори, хотелиери и заетите в бранша.

Масов протест срещу мерките имаше във Велико Търново. Шествието блокира и главния път София - Варна, който минава през града.

„Протестираме за правото си на труд и оттук нататък следва, че ние от понеделник ще блокираме цялата страна, ако трябва, за да го постигнем", заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

В музеите и галериите мерките ще са още по-строги - ще се допуска по един човек на 8 кв. метра.

„За 2020 година музеите и галериите не са получили никаква помощ отникъде и може би тази година това трябва да се осмисли. Като цяло загубихме 56% от приходите миналата година. Това е повече от половината и е страшно много“, заяви Яра Бубнова, директор на Националната галерия.

„Смятам, че са абсолютно неадекватни мерките, свързани със събитията на открито. На закрито и театрите, и кината ще работят на 50%, а на открито културните събития се отменят. Смятам, че трябва да е абсолютно реципрочно“, на мнение е зам.-кметът на София Мирослав Боршош.

Ограниченията за посещения на кино, театър, цирк, концерти и други сценични прояви на закрито остават без промяна. Въпреки това от бранша изразиха притеснение за финансовите последствия.

„Много театри ще влязат в дефицит именно заради липсата на публика. И затова казвам, че сега държавата, като е на мястото си в здравна посока, би трябвало да е на мястото си и в икономическа и да подпомогне театрите, като увеличи субсидията“, заяви Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите.

От там уверяват, че спазват стриктно всички наложени мерки.