Днес изтече срокът, в който всеки българин можеше да гласува в допитването на сайта на Министерския съвет за лятно или зимно часово време.

Повечето хора предпочитат зимно часово време, според проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, направено сред 1000 интервюирани.

48% от запитаните предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% от българите искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. 1/5 нямат мнение по въпроса.

Тези, които искат зимното часово време - са по-често жени, над 59 години, жители на провинцията. Лятното часово е предпочитано от хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата. Тези, които не знаят какво време биха предпочели – са младите българи на възраст под 30 години.

Независимо към лятното или към зимното часове време ще преминем, в 119 СУ в София двете учебни смени ще останат.

„Ако е зимно часово време малките ученици ще спят малко повече, но пък големите вечер ще си тръгват в много по-късната част от деня, а при лятното часово време малките ще трябва да стават много рано и за тях това не е благоприятно, но пък ще е комфортно за големит”, каза директорът на училището Диян Стаматов.

Образователното министерство обаче вече даде заявка, че предпочита зимното часово време. На обратната страна са от Асоциацията на индустриалния капитал. Според тях, лятното ще бъде в услуга на туризма, селското стопанство и строителството.

„При пролетната смяна на времето се регистрират повече трудови злополуки, повече, транспортни произшествия. На работното място се наблюдава и намалено производителност на труда, което през разходите за медицинско обслужване и намалената производителност се оценяват на около 400 милиона”, заяви Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал.

Ако изберем само едно време това може да натовари енергийната система, но не драстично, смятат енергийни експерти. Над 17 000 българи вече са гласували в националното допитване.