Лятно или зимно часово време – пред тази дилема ще се изправи Европа, след като проучване показа нагласа да не местим повече стрелките на часовника.

Снимка: btvnovinite.bg


Бате Генчо има будка за вестници на гарата и работният му ден започва в ранни зори. Той предпочита да останем на лятно часово време.

„Цял  живот идвам на гарата в 5:10 ч., посрещат ме първите бакшиши, поздравяваме се. Времето трябва да си остане каквото си беше, защото тъкмо стане светло и като върнат часовника – пак става тъмно.

Снимка: btvnovinite.bg


В края на август Европейската комисия обяви, че масово анкетираните европейци подкрепят идеята да не местим стрелките. Идеята да не се сменя времето беше предложена за пръв път от партия „Атака” през 2014г.. Те смятат, че трябва да сме постоянно на зимно часово време.

„Тоест, сега октомври като сменим и край. Защото това е нормалното, астрономичното и от Господа дадено време”, коментира лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Снимка: btvnovinite.bg


Бивши десни депутати внесоха в Министерски съвет контра-предложение – да запазим за постоянно лятното часово време.

„Предлагаме го, защото идеята се подкрепя от 84% от еврпоейците и така денят ще е по-дълъг”, каза Петър Славов, сдружение „Граждански блок”.

Снимка: btvnovinite.bg


Според представителството на ЕК, въпросът трябва да се реши до март догодина. „Всяка държава ще трябва да избере – зимно или лятно. Веднъж решила обаче, няма да може да си променя мнението”, посочи Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК у нас.

У нас смяната на часа през март и октомври се прилага от 39 години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!