Министерството на отбраната даде зелена светлина на сделката за строежа на два модулни патрулни кораба за военноморските сили с германската компания „Люрсен“.

Корабите от този клас, се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 г.  и 2026 г. и ще струват близо 1 млрд. лева.

Строежът ще бъде извършен у нас в корабостроителен завод "Делфин". 

Преди две години компанията – изпълнител от българска страна – "Делфин",  се отказа от процедурата, защото промени в закона за ДДС намалиха стойността на предвидения инвестиционен разход с 20% и до подписване на договор не се стигна.

Договорът предвижда обучение, както на екипажите, така и на инженерния състав, а корабите ще притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. 

"Тепърва имаме доста работа по индустриалното сътрудничество. Надявам се, че двете страни ще могат да изградят доверие и добри отношения, което за много години напред ще бъде от полза, както за немската компания, така и за българските ВМС", коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

"Двата кораба ще бъдат изцяло построени в България, във Варна. Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, така и за други морета", отбеляза Дирк Малговски, управляващ директор на компанията "Люрсен".