Бюджетната комисия прие на първо четене проекта за „Бюджет 2024“. Финансовата рамка на Асен Василев подкрепиха депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Планът предвижда дефицит от 3%. Точно в тази посока бяха и повечето от критиките на политическите партии в парламента.

Работодателите и управителят на БНБ призоваха да се работи в посока на нулев дефицит. За това призоваха и партньорите от ГЕРБ-СДС.

„Не е реалистично да го постигнем – наясно съм. Това, което е реалистичното обаче, е че трябва да бъде заложен ясен тренд, да се намали дефицитът в тригодишната прогноза – нещо, което ние не виждаме. В най-добрия вариант той трябва да бъде в рамките на 1% през следващата година и нулев до три години“, смята управителят на БНБ Димитър Радев.

„Нулев дефицит – това е стабилна бедност и липса на инвестиции. Ние сме стабилни, не поемаме никакви рискове, не нарушаваме никакви финансови критерии, придържаме се към политика на балансиран бюджет, но си оставаме завинаги бедни“, заяви обаче финансовият министър Асен Василев.

„Аз бих определил вашата политика като политика на измамното богатство. Разликата е, че при едната ще има повече инфлация, а вие очевидно разчитате на това“, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев.

Имаше и още критики за увеличаващия се дълг. „Увеличение от 17,5 млрд. лв. само за три години. Това не е бюджет на растежа“, категоричен е Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Имаме финансов министър който е левичар в разбиранията си – той няма проблем да харчи повече, отколкото има в държавата. Всеки един българин дължи по 207 лева на секунда всеки ден“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

„Един бедняк в България, който му се подава главата от кофата за боклук е изключително устойчив и стабилен, той няма заеми, неговият дефицит е нула. Няма нито една развита страна, която да е поддържала нулев бюджетен дефицит“, твърди Румен Гечев от БСП.