Изненадващо предложение на временната власт за повече социални разходи.
Служебното правителство залага от догодина по-високи пенсии, заплати, майчински и детски надбавки.

Снимка: btvnovinite.bg

Целта е бюджетът за 2022 г. да бъде внесен в Министерския съвет в средата на месеца. Финансовият министър Валери Белчев призова партиите в новото Народно събрание да се обединят и да го гласуват „такъв, какъвто е“ до края на годината.

Повече пари

Кабинетът предлага минималната работна заплата да се увеличи от 650 лв. на 710 лв. По данни на финансовия министър, близо 750 хил. българи получават минимално възнаграждение за труда си.

Снимка: btvnovinite.bg

Заложено е и увеличение на пенсиите – средно с 84 лв. Служебното правителство предлага още - добавката от 120 лв. да се взима от пенсионерите и през следващите 6 месеца догодина.

Снимка: btvnovinite.bg

Детските надбавки ще се увеличат с 20%, като това ще засегне 120 000 български деца. 

Право на такива ще имат семействата с доход до 510 лв. на човек, като размерът им се увеличава от 40 на 50 лв. за едно дете и от 90 на 110 лв. за две. Помощта за децата до 2 г. пък скача от 380 лв. на 650 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Първи реакции

Роси Желязкова е майка на четиримесечната Лора. Новият размер на майчинството би промени плановете ѝ за втората година – вместо да се върне на работа, ще остане да се грижи за дъщеря си.

Снимка: btvnovinite.bg

Младото семейство няма да има право на  детски надбавки, а Роси смята, че те не трябва да зависи от доходите: „Смятам, че всички деца трябва да получават детски, не само определени по доходи, защото всеки родител иска най-доброто за децата си“.

Според синдикатите увеличението на детските трябва да бъде поне двойно. „710 лв. минимална заплата и този ръст на пенсиите са нещо хубаво, но в никакъв случай няма да ни изкарат от крайната бедност и няма да има работещи бедни и трябва още по-активна политика и още по-голям ръст“, коментира Любослав Костов от КНСБ.

Снимка: btvnovinite.bg

Работодателите заявиха, че им трябват точни разчети, за да направят оценка на бюджета.

„Бюджетът е придружен от актуализирана от средносрочна макроиконоическа прогноза, която дава изражението върху макроикономическите показатели за следващите 3 г. и едва тогава може да се направи анализ как ще се отразят тези неща, които предлага финансовият министър, върху цялостното състояние на икономиката“, посочи Мария Минчева от БСК.

Снимка: btvnovinite.bg

Финансовият министър защити проекта: „Това, което предлагаме е просто една социална защита за населението. Важно е политическите партии да се обединят около това, че бюджет в рамките на тази година – трябва да има. Оттам нататък всички реформи могат да предизвикат актуализация, тя винаги ще е възможна.“

Предстои бюджетът да се разгледа от съвета за тристранно сътрудничество и да бъде внесен в парламента.