Повече пари в помощ на родителите, които отглеждат деца с трайни увреждания, се предвиждат в бюджета за 2024 г. Промяна в сумите не е имало от 2017-та.

Размерът на помощта, която семействата получават, зависи от степента на увреждане на детето. Ако увеличението се приеме, месечно сумата ще започва от 450 лв. При ТЕЛК между 70% и 90% – ще е 570 лв., а при над 90% – 1180 лв.

От социалното министерство са предложили ръст с близо 40%, но одобреното от Министерството на финансите е около 27%. Въпреки тази крачка, родители на деца с увреждания смятат, че е нужно двойно увеличение.

Снимка: bTV

Синът на Евдокия е с 80% ТЕЛК, защото е с тежък имунен дефицит и с разстройство на речта. Според предложеното в бюджета от догодина месечната помощ, която получава, ще се увеличи с 120 лв.

„Всички имуностимуланти и добавки за сина си плащам абсолютно сама. Няма логопед в училището, което синът ми понякога посещава. Логопедът му е 100 лв., а без логопед не може да общува нормално“, обяснява Евдокия Велева.

Снимка: bTV

Майката казва още, че тази сума не компенсира липсата на увеличение през изминалите години. „За седем години специалистите и терапиите са с поне 100% увеличение“, твърди майката. Затова Евдокия и други майки искат размерът на помощта да се преразгледа, както и да се актуализира всяка година. Омбудсманът подкрепя исканията им.

„Същественият проблем е, че това е забавено като действие – тази актуализация трябваше да се случи по-рано. И не обхваща цялата инфлация, която е натрупана през годините. И няма механизъм, по който тези средства да се актуализират ежегодно“, категоричен е експертът Иван Дечев.

От социалното министерство заявиха, че ще предложат промени след анализ на социалното законодателство. С част от тях е възможно помощите да се обвържат с критерии, за да се повишават автоматично.

„Следва да се има предвид обаче, че когато няма автоматизиране, има повече възможности за гъвкавост при определяне на съответната помощ. Например, ако сега  плащанията за деца с увреждания бяха обвързани с линията на бедност (както са някои от другите видове помощи), увеличението щеше да е минимално“, се казва в писмената позиция на Министерство на труда и социалната политика. 

Бюджетът тепърва ще се разглежда в парламента, където биха могли да се направят корекции. Около 27 000 деца месечно разчитат на помощта.