Депутатите продължават с бюджетния маратон. Днес те одобриха парите за образование – през 2020 г. те ще са 4,8 млрд. лв.

Въпреки че догодина заплатите на учителски заплати ще се увеличат със 17%, от опозицията са категорични, че системата е недофинансирана и трябва да се обърне внимание и на останалите сектори.

„Висшето образование  от хубавите думи, че го реформираме, ние системно го недофинансираме”, заяви Николай Цонков от БСП.

Образователният министър Красимир Вълчев призна за проблеми, но беше категоричен, че системата никога не е получавала толкова много пари. По думите му реалното увеличение е в размер на 600 млн. лв. Той добави, че увеличението за учителите е свързано с постигнатите резултати.

„Не може да финансираме само това, което дава резултат. Това е все едно да кажем, че ще поливаме това дърво, което има добри плодове. Логиката е обратната – първо трябва да полеем и тогава да чакаме плодове. Затова резултатите от образованието са дългосрочни и днес берем плодовете на това, че пестяхме през предходните десетилетия”, коментира Вълчев.

ДПС заподозряха договорка между БСП и ГЕРБ за увеличение на субсидиите на партиите. Сумата беше намалена на 1 лв. за действителен глас. Финансовият министър Владислав Горанов отговори, че многократно е заявявал, че е против увеличаване на парите за политическите сили.

Социалистите настояват субсидията да стане 8 лв. за глас, а от ДПС смятат, че управляващата партия няма да присъстват в пълния си състав, за да може да мине предложението на левицата.