Бизнесът е в готовност за протести заради решението газът през ноември да поевтинее само за крайните снабдители, които доставят за бита. За предприятията „синьото гориво“ поскъпва с почти 30 процента.

Те вече поискаха оставката на шефа на регулатора.

От КЕВР обявиха, че по закон те определят само цените, на които „Булгаргаз“ продава на крайните снабдители - това са топлофикациите и газовите компании, доставящи природен газ на домакинствата. Всички решения досега са били с такъв обхват. В понеделник, когато в министерския съвет беше обявено поевтиняването на газа, не беше посочено изрично, че то няма да  важи за индустрията.

„Решават като някакъв Бай Ганьо, като хитрец на дребно да кажат: „Ето, ние намаляваме цените, като за сметка на това вдигат на другата част. Това не е частно предприятие, това е обществения доставчик. Те подведоха и вицепремиера и председателя на регулаторния орган, най-мекото е да кажем че е лъжа“, заяви Пламен Павлов от Българска газова асоциация.

Бизнесът изчислява, че ако ценовата разлика остане за година разходите им ще скочат с 300 млн. лева и настоява за отмяна на решението.

„това са краткосрочни решения като удариш индустрията нали разбирате, че за никой няма да е от полза“, заяви Константин Стаменов от БФИЕК.

Изп. директор на „Булгаргаз“ заяви за bTV, че евтините количества газ са от отказани поръчки именно от бизнеса за миналата година и затова сега те не могат да се насочат в тази посока, а къде и как да се ползват решава регулатора.

„КЕВР определя цената само за регулирания пазар. След като договорът стана ясен, ние докладвахме на КЕВР и те решиха къде да отидат“, заяви Николай Павлов.

Откакто цената на природния газ се определя всеки месец, за пръв път - топллофикациите и индустриите плащат по различни тарифи.