Предателите винаги се наказват. Това каза в предаването „Тази събота“ по bTV бившият военен разузнавач Иван Пенков, коментирайки случая „Скрипал“. Според него обаче Великобритания не е дала доказателства за вината на Русия.

„Предателите винаги се наказват – в зависимост от страната, от съдебната ѝ система, от морално-ценностните ѝ системи“, каза гостът. Дори у нас, точно преди промените, разузнавач е бил осъден на смърт чрез разстрел, посочи той.

Снимка: bTV

Припомнете си във видеото как отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се превърна в повод за дипломатическа война:

На въпрос водят ли следите към Кремъл той отговори: „Мисля, че разговорът за доказателства е безсмислен в случая. Напоследък се налага теория и практика на уотабаутизъм – когато спорят две страни и едната упреква другата, другата, вместо да даден някакъв смислен отговор, да се оправдае или не, казва: „Ами ти?“. В случая Великобритания използва аферата със Скрипал с едни недоказани обвинения, че Русия го е убила (Скрипал все още е жив, макар и в критично състояние, бел. ред.) Колкото и да имаме второсигнални усещания, че това е така, не би трябвало да го използва за опорна точка на цялата си теза за противостоене срещу Русия“.

Снимка: bTV

За тезата на Москва, че доказателството на Лондон за Скрипал е „световна фалшификация“, Пенков посочи, че Лондон не е в състояние да докаже кой е извършил покушението и се опитва да покаже доказателство, което е нонсенс. Те казва така: „Това покушение прилича много на почерка на поведение на Русия, то се вписва в модела на поведение на Русия. След като се вписва в модела на поведение на Русия, значи тя го е направила“. На дипломатически език това може да е върховно постижение за британската дипломация, но на правен език това не означава нищо“.

  • Великобритания: Путин има „основна” вина за отравянето на Сергей Скрипал
  • Лекарите не правят дългосрочни прогнози за здравето на сем. Скрипал
  • Юлия Скрипал с първо ТВ изявление: Животът ми се преобърна, не искам помощта на Русия
  • ОЗХО: Скрипал отровен с над 50 гр Новичок
  • Владимир Углев: Веществото, използвано срещу Скрипал, е точно „Новичок”
  • "Дейли телеграф": Установена е самоличността на заподозрени за атаката срещу Сергей Скрипал
  • Лондон разследва руската телевизия Ар Ти за необективно отразяване на случая „Скрипал”
  • Експерти потвърдиха заключенията на британците по случая "Скрипал"
  • Бившият ни посланик в Москва получава нов пост
  • Изписаха Юлия Скрипал от болницата

Пенков не отхвърля възможността Москва да е виновна, но не смята, че може да се подходи с подобни формулировки и да се изисква от Русия да доказва, че не е извършила покушението. „Още по-абсурдно е това недоказано авторство на покушението да го използваш в изграждането на цяла теза на противостоене срещу Русия, да формираш коалиция от ЕС, НАТО и да упрекваш политиката на Русия“, смята гостът.

Снимка: bTV

Според него слаба точка в тезата на Лондон е и че с 14 години закъснение Москва ще отмъщава на Скрипал – невинен и безпомощен възрастен британски гражданин. „Трябва да се види кой е този човек, какви ползи е донесъл на британското общество, заради които той там е добре дошъл, и какви вреди не нанесъл на руската държава“, посочи Пенков.

Той приветства реакцията на България по случая, като посочи, че можеше и да не се привиква посланика ни в Москва.

Според бившия разузнавач светът не се е променил кой знае колко на геополитическо равнище след 1990 г.

„Има твърде голяма огледалност на тезите в речта на Уинстън Чърчил от март 1946 г., смятана за начало на Студената война, и речта на Владимир Путин от 1 март 2018 г. – посочи Пенков. – Много хора смятат, че изказването на Путин е началото на Студена война 2, но може би трябва да се замислим и да прочетем по-внимателно речта му. Възможно е да останем с впечатление, че той обявява край на Студената война, защото в съзнанието на Русия и съзнанието на Путин, предполагам, тези години от 1990 – 1992 г. досега не са прекратили Студената война срещу Русия. Част от нея са способите за шпиониране, част от нея е и шпионският случай със Скрипал“.

Вижте целия разговор във видеото:

Вижте във видеото кой е Иван Пенков: