В понеделник ще обсъдим извънредна имунизация сред бежанците, коментира Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България.

Предстои съгласуване с националните консултанти по епидемиология и инфекции, за да видим може ли да се мисли в посока на извънредна имунизация, уточни Кунчев. Той посочи, че в бежанските лагери в Турция е имало вече малък епидемичен взрив на дребната шарка.

Имунизационният календар на Сирия той съвпада с българския и това значи, че сирийските деца, които се намират в българските бежански лагери вероятно вече са имунизирани срещу морбили, или поне на теория е така.

"В Пъстрогор при 300 места са настанени 470 души, в двете стаички, които трябва се ползват за изолатор са настанени 26 души. При тези условия е ясно, че каквото и да възникне, много лесно ще се разпространи", смята д-р Кунчев. "С помощта на БЧК организирахме дарение от българска фирма, която произвежда дезинфектанти и предстои да разпределим дезинфектантите сред местата, в които са настанени бежанците", разказа той.

Експертът обясни, че след като бежанците попаднат в първичните центрове, в които те прекарват едно-две денонощия, те се преглеждат от специалисти от ВМА. Прави се най-общ преглед, като целта е единствено при съмнения за заразна болест, тези случаи да бъдат изолирани в най-близката инфекциозна болница, уточни Кунчев. Впоследствие в центровете и лагерите за бежанците също се правят прегледи.

Имахме случай на хепатит А при едно дете, което тъкмо беше преминало границата край Елхово, то вече е в Инфекциозна болница, разказа той. Медицинският институт към МВР пък е обявил обществена поръчка за закупуване на 1000 дози ваксини срещу Хепатит А и от тях ще се възползват служители, които са в пряк контакт с бежанците. Поставихме въпроса пред БЧК да се търси възможност да се дарят такива ваксини, но доколкото знам те нямат такива, каза още д-р Кунчев.

Д-р Кунчев представи информация по време на срещата за ролята на здравните медиатори по време на епидемията от морбили през 2010 година. В рамките на по-малко от година против морбили са имунизирани 180 000 души. През тази година по повод нови внесени от чужбина случаи на морбили, извънредно са имунизирани още 5800 души от няколко района на страната.

Колкото и често да казваме, че ромите имат несериозно отношение, че не водят децата си на лекар за имунизация, трябва да кажем, че понякога дори и когато поискат да ги заведат, не винаги имат възможност, включително и финансова и транспортна да направят това, заяви д-р Кунчев. Той подчерта, че основната работа по имунизация се върши от здравните инспектори, общопрактикуващите лекари и експертите на РЗИ.

"Ние и в момента се срещаме с неразбиране и недооценяване на всички нива, което пречи на националната имунизационна програма", призна той. Целта до 2015 година е елиминацията на морбили в Европа 2015 година, първоначалният срок беше по-рано, но не можахме да се справим навреме. Дори и до 2015 може и да не успеем да постигнем тази цел, малко трудно ще успеем да се справим с това заболяване само за 2 години, коментира д-р Кунчев.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас