Бездомни кучета с рани по телата от малтретиране се разхождат из Свиленград и притесняват живеещите там. За това алармира Сияна Караатанасова.

„Пиша ви във връзка с един случай в моя роден град Свиленград, където проблемът с бродещите групи бездомни кучета, които са били малтретирани, е наболял. Става въпрос за бездомно куче с голяма кървяща рана на врата, което броди по улиците от февруари и не можем да го хванем, за да го заведем на ветеринар. Цяло чудо е, че все още е живо“, пише жената до bTV.

Според нея от общината не са вложили достатъчно усилия по залавянето му. „Специално това куче е много трудно да се залови, тъй като то бяга от хората и е недоверчиво. Подозираме, че е малтретирано“, попълва Сияна Караатанасова.

Жената обяснява още, че периодично в града се появяват такива кучета като това, за което търси съдействие. „Има слухове, че от съседните села си изоставят кучетата в Свиленград“, уточнява тя.

Смята, че не е нормално в една държава, която претендира да е европейска, по централните улици на градовете да се разхождат с месеци безстопанствени животни и да разнасят зарази.

„Общината има проект, свързан с овладяването на ситуацията с бездомните животни със срок до 2027 г. Както обаче предполагам ви е познато, в България успешното реализиране на общинските проекти и оползотворяването на средствата по тях само за целите на проекта е нещо, в което определено можем да се съмняваме“, пише още в сигнала си Сияна Караатанасова.