Шест бездомни кучета нападнаха мъж в Благоевград. Инцидентът е станал вчера пред сградата на Съдебната палата. Пострадалият е актьорът Иван Тодоров. Проблемът с бездомните кучета в града е от години, а сигнали са подавани многократно.

„Оставих дъщеря си на детска градина, а след това се прибирах по главната улица. Спрях за момент, за да видя дали цветарския магазин работи, а след това чух лай на кучета. Обградиха ме шест, след което започна борба за оцеляване. Който не го е нападала глутница кучета, той не знае какво е усещането. Защитаваш се с ръце и крака“, разказа пред bTV Иван Тодоров.

„Стана ми ясно, че ще загубя тази битка. Започнах да се изнасям към съда, където има охрана. По пътя паднах, при което ми минаха ужасяващи мисли. Представях си как ме разкъсват. Успях да стигна до рампата за инвалиди пред сградата и по нея влязох в съда. Бях с кръв, ожулвания, охлузвания и скъсани дънки. Посъветваха ме да отида да си поставя ваксини за тетанус и бяс“, допълни още той.

Кадърът е илюстративен.
Снимка: iStock

„Проблемът не е, че аз съм поредният нахапан, но докато обикалях по кабинетите, се оказа, че има страшно много случаи на нахапани хора във всички райони на града, но те си мълчат. Искаме да дадем гласност и нещо да се направи. Вече се движиш със спрейове за самозащита“, посочи актьорът.

„Проблемът става все по-голям, за него обаче е необходимо национално решение. Общините са с много ограничение правомощия относно проблема с бездомните кучета. Животни от съседни общини се докарват в по-големите градове“, обясни секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев.

Съпругата на Иван Тодоров сподели, че се страхува да се разхожда сама, притеснява се и за децата си, заобикаля и когато види куче, обръща посоката.

Снимка: bTV

„Не мога да се справя с шест кучета и с две деца до мен. Трябва да се намери някакво решение. Със сигурност то не е в това да убиваме животните, но не може да оставим нещата така“, сподели още тя.

62 са сигналите за нападения от бездомни кучета от началото на годината в община Благоевград, а над 200 са самите животни, обикалящи благоевградските улици. Средства за по-голям приют няма, а броят на нападнатите хора продължава да расте.