Бездомни кучета в Благоевград притесняват местните жители. Хората се оплакват от нападения и сериозни ухапвания. Пострадала жена от бездомно четириного попада в болница. Тя разказа, че се е разхождала, когато я напада едно от три лежащи на тротоара кучета.

„Съвсем случайно минавам по един тротоар, на който лежаха три огромни кучета. В момента, в който подминах, едно от животните ме захапа за крака. Тогава бях с травма след операция. Две млади момчета ме спасиха“, казва пострадалата.

Мария Исидорова е доброволка, която се грижи за бездомните кучета. По думите ѝ не бива те да се тровят или убиват, защото на тяхно място ще дойде друга глутница.

Тя обясни, че през 2021 г. е направено преброяване и кампания по регистриране на кучетата в Благоевград. Според нея обаче не е имало достатъчен контрол от страна на общината.

Освен това жената разказа, че хората постоянно изхвърлят кучета в кашони и това трябва да спре, за да не се разраства проблемът с бездомните животни.

От община Благоевград обявиха пък, че има проект за създаване на приют на стойност 2,5 млн. лв.

„Проблемът е в самите нас хората и в начина, по който отглеждаме домашните си любимци. Всеки ден има сигнали за нападнати и стресирани хора. За съжаление обаче се наблюдава и друг проблем, който много от градовете имат - така нареченото преселване на кучета. От една община кучета се транспортират по нощите в друга, за да се отърват от своите безстопанствени бездомни кучета се докарват в съседни градове“, обясни Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград.