Без съкратено следствие при убийство. Това решиха единодушно депутатите в правната комисия и изработиха общ законопроект за пленарната зала.

Три законопроекта бяха обединени в един. В него пише, че няма да се допуска съкратено производство при причиняване на смърт и тежка телесна повреда умишлено.

Но от ГЕРБ се канят да предложат да отпадне телесната повреда и така да бъде премахнато съкратеното производство само за умишлено причиняване на смърт.

В село Сотиря близките на убитата седем годишна Криси посрещнаха новината с надежда.

На днешното заседание текстовете минаха, но от ГЕРБ вече обявиха, че ще предложат корекции.

„Идеята, по която работим все още с колегите, обсъждаме и към момента, сега в комисията отново ще продължим, е от предложението да изключим тежките телесни повреди, т.е. да останат убийствата”, информира Ана Александрова ГЕРБ.

Причината – иначе ще се затлачи с дела съдебната система, казват от ГЕРБ.

Партньорите им обаче не са съгласни.

”Не може да изключват тежката телесна повреда, подлежи на дебат. Тежката телесна повреда е част от всичките тези престъпления и именно там хората са много силно притеснени”, каза Емил Димитров - Ревизоро от ОП.

„Това, което е важно, е да бъде прието достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждахме днес на комисия, да бъде приложена и към онези случаи като убийството в Сотиря, които възбудиха общественото мнение”, заяви Крум Зарков от БСП.

Засега идеята на ГЕРБ за промени и в Наказателния кодекс остава за след ваканцията.

Очаква се следващата седмица във вторник отново да има извънредно заседание на правната комисия, а в сряда промените в НПК да бъдат приети окончателно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!