От януари 2025 г. Столичната община въвежда никсоемисионни зони, като забранява битовото отопление в девет централни района.

„Имаме данни от Националния статистически институт, че над 3000 домакинства се отопляват на дърва и въглища. Всички те могат да подадат заявления за участие в проекта на Столична община за подмяна на старите им, неефективни топлоуреди със нови екологични алтернативи. В тези райони вече имаме над 400 получени заявления и в момента извършваме смяната. Важно е да кажем, че се касае за сгради, които са разположени по улици, където вече има изградена топлофикационна или газопреносна мрежа“, обясни Теодора Полимерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столична община.

За да подпомогне гражданите, общината предлага безплатна подмяна на старите печки с климатици, пелетни котли или радиатори с цел по-чист въздух в София.

„Над 56% е замърсяването на въздуха от битовото отопление. Крайната цел е подобряване на качеството на въздуха и намаляване на броя превишения през зимата. Това са дните с интензивно отопление – от ноември до края на февруари. За поредна, четвърта година, Столична община не превишава нормите за фините прахови частици“, каза още Теодора Полимерова.

Вече 30 години Тони Тодоров живее в семейна къща в столичния квартал „Бенковски“. Решава да смени битовото отопление на дърва и въглища с три броя климатици и кандидатства по общинската програма.

„Много съм доволен, нямаше бюрокрация или спънки. Защо не, когато е без пари. Не е приятно някой комшия да запали печка на дърва и въглища. Съвсем различно е, сега е много по-чисто. Освен това мръсотията, чистенето на печките, праха, голяма е разликата. С едно копче и си решаваш проблема“, споделя Тони Тодоров.

„От една страна, се подобрява комфортът на обитаване, а от друга - и сметките намаляват значително, тъй като се използват високо ефективни и екологични уреди. Вече над 7000 уреда са доставени на домакинствата, което оказва и значителен ефект и върху качеството на въздуха, особено в крайните квартали на София. Разбира се, ако успеят да си топлоизолират жилищата, това също намалява техните сметки. Ако използват и друг източник на енергия като фотоволтаични панели, вече ефектът става още по-голям“, обясни Здравко Георгиев, експерт за подмяна на отоплителни уреди.

През 2029 г. ограниченията ще влязат в сила за територията на цялата Столична община, а за нарушителите ще има санкции - от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 1 000 лева за юридически лица.