Правителството даде мандат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да преговаря с американски компании за възможностите за изграждането на нова ядрена мощност на територията на АЕЦ „Козлодуй“. Това обяви днес след заседанието на кабинета енергийният министър Теменужка Петкова.

Идеята е новата мощност да се изгради на одобрената площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй", която има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

„Решението е продиктувано от политиката на ЕС за декарбонизация на икономиката и постигане на нулеви емисии до 2050 година“, обяви Петкова.

Тя уточни, че процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ продължава, но има забавяне по отношение на отделните етапи заради кризата с COVID-19.

„Продължаваме експлоатацията на наличните мощности у нас, а реализирането на нови ядрени мощности ще има стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната. Редуцираме емисиите от парникови газове и намаляваме зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка", написа премиерът Бойко Борисов в страницата си във „Фейсбук“ относно днешното решение на кабинета.