Премиерът  Бойко Бойко Борисов направи инспекция в района, където ще бъде изграден седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Той беше придружен от финансовия министър Кирил Ананиев, енергийния министър Теменужка Петкова и представители на синдикатите. 

„Искаме да направим седми блок с коренно различна технология от досегашната. 100% диверсификация, както направихме с газта. Разработваме система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани в ЕС, но се работи по тях. Това ще е някъде 2027 г., живот и здраве“, добави Борисов.

Премиерът посочи, че вече има издадена екооценка за въздействие върху околната среда, с което проектът може да започне. Борисов добави, че работата по проекта АЕЦ „Белене“ продължава.

„Предстои да се направи проучване какви са най-новите технологии в областта на ядрената енергетика“, уточни енергийният министър. 

Борисов заяви, че се очаква утре Министерски съвет да приеме постановлението за проекта. „Достатъчно се напатихме да плащаме и после да не става, и да стоят като паметници“, заяви министър-председателят и добави, че ще се използва американска технология.

Реактор има - реактор няма

Идеята за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е от далечната 2012 г. и идва по времето на кабинета „Борисов“ 1. Тогавашният финансов министър Симеон Дянков предлага проекта, след като правителството се отказва от АЕЦ „Белене“. Сметките тогава са, че седми реактор ще струва 140 млн. евро и ще бъде готов до 2018 г. 

След оставката на кабинета, проектът е продължен от правителството на Пламен Орешарски. През 2013 г. тогавашният министър на икономиката Драгомир Стойнев предлага проектът да се реализира с технология на американската компания „Уестингхаус“. 

След серия от преговори между Българския енергиен холдинг и компанията зад Океана, сделката е сключена. 30 на сто от инвестицията трябваше да се поеме от японската компания „Тошиба Корпорейшън“, за останалите – страната ни трябваше да тегли заем. Оставаше да се намери строител, когато се наложи Орешарски да подаде оставка. 

Малко преди да изтече крайният срок за подписване на споразумението, кабинетът „Борисов“ 2 решава, че седми блок ще има, а технологията ще се изгради от първоначално избраната американска компания. Основно искане на страната ни към „Уестингхаис“ е да не се изискват държавни гаранции и осигуряването на финансиране. 

Няколко дни по-късно правителството обявява, че проектът за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е прекратен, а американската компания няма да участва като стратегически инвеститор.