Проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с участието „Уестингхаус” е прекратен на този етап. Това потвърдиха за bTV източници от управляващите.

Причината е, че американската компания не е потвърдила финансово участие в проекта, каквото условие поставя българската страна.

Преди седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че за да бъде реализиран проектът, българското правителство иска „Уестингхаус” да се яви като стратегически инвеститор, който да участва със свеж финансов ресурс в проекта и да не излиза от него възможно най-дълго.

Според запознати с преговорите, компанията е искала да участва с проект и технология, а българската страна да поеме разходите.

Според последните изчисления, изграждането на 7-ми блок би струвало над 7 млрд. долара. Срокът, в който „Уестингахус” трябваше да потвърди, че са съгласни да инвесират 49% от капитала, изтече, а съгласие не е декларирано.

Ако на по-късен етап компанията реши да инвестира кеш, проектът може да бъде възобновен.

Според източници от управляващите, „Уестингхаус” няма да има право на претенции за разходите до момента, ако проектът не се реализира.

На този етап Министерство на енергетиката и „Уестингхаус” не коментират. След сългасуване на позициите те ще излязат със съобщения.

„Толкова много ядове ми създадохте с „Уестингхаус”, оплака се от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов в коментар на неразбирателството. „Вече трети ден дори за прессъобщение не може да се разберем какво да бъде направено”, продължи той по повод прекратения проект за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Борисов каза, че по споразумението с „Уестингхаус” ще се работи, ако компанията е инвеститор, а не търговец.

„Този проект по така възложената схема и подписани споразумения на предишното и по-предишното правителство, ние не може да поемем ангажимент към „Уестингхаус”, заяви Борисов. „Като инвеститори те са добре дошли”, допълни още той.