Възмущение сред българските фенове предизвикаха юбилейните корици на поредицата за Хари Потър. Автор на илюстрациите е художникът Любен Зидаров.

Първата книга от поредицата за Хари Потър е издадена у нас на 13 ноември 2000 г. По този повод бяха създадени и новите юбилейни корици.

Стотици коментари във „Фейсбук” обаче заклеймиха „Зидаровия Хари Потър”.

Сред разочарованите е и Вида Делчева: „Просто неговата стилистика не съответства на Хари Потър. На едното място шапката на Дълбъндор - директорът на Хогуортс, изглежда като попска калимявка, макар и зелена”, споделя Вида.

А според карикатуриста Чавдар Николов негативните коментари са резултат на бедна визуална култура: „Аргументите – „грозни са”, „травми в детството” и така нататък. Адски е несъстоятелно. Разбирането на едно изкуство е трудолюбие, упражнение и да има някой да ви покаже, да ви открехне тази врата. Иначе постоянно ще си мислите, че там няма нищо”.

Предложението за българските корици дошло от издателството у нас. Лично екипът на Джоан Роулинг е одобрил илюстрациите.

„Бележки имаше, разбира се, защото това е светът на Хари Потър, това е тяхната запазена марка. В творческия си живот Любен Зидаров има над 200 илюстрирани детски книги и много признания на международната сцена”, разказа Велизара Добрева, изпълнителен директор на издателството, което публикува всички книги от поредицата от 2000 г. насам.

За 20 години около около 15 художници са илюстрирали книгите за Хари Потър. Името на Любен Зидаров вече е сред тях.