България драстично е намалила производството на български сладолед. По данни на Евростат производството е спаднало три пъти.
Какви са причините?
Колкото е по-горещо, толкова повече сладолед би трябвало да ядем. С тази разлика, че сладоледът, който ядем това лято, е в много по-малки количества български.
Най-големият български завод за сладолед във Варна преди няколко години затвори и изнесе производството си в Сърбия.
Друга популярна марка български сладоледи беше купена от мултинационална компания, която затвори завода в България и го пренесе в Румъния. Така производството на български сладолед намаля три пъти.
Занаятчийският сладолед е различен сегмент от пазара, който се радва на интерес от клиентите.
Сладоледът се прави от мляко, яйца и захар.
Тенденцията през последните години е ясна - големите български заводи за сладолед изнасят производството си в Сърбия, Румъния и Полша, а тук, на родния пазар, остават занаятчийските сладоледаджийници, които се радват на силен клиентски интерес, но произвеждат малки количества.