С честото консумиране на морска храна, но и не само, за една седмица човек може да погълне около 5 грама микропластмаса или около една чаена лъжица. Това сочат данни от ново изследване на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, съвместно с учени от Института по невробиология към БАН.

Снимка: iStock

Тяхното проучване идва след редица проекти през годините, касаещи черните и белите миди в Черно море, които всъщност са живият филтър на водите в моретата. Днес, в Деня на Земята, експертите от град Шумен представят част от откритията си за bTV с целта да образоват, но и да напомнят колко важно е да се грижим за себе си и за природата.

Още в началото на 2022 г. се появява публикация, която представя експерименти с човешка кръв. Оказва се, че в организма ни циркулират големи количества микропластмаси. Според декана на факултета по природни науки проф. Цветеслава Иванова микропластмасите са опасни и с времето могат да доведат до различни заболявания,  като някои от тях дори може да са неизвестни за нас.

В шуменския университет правят анализ на белите и черните миди, като втория вид е особено характерен за Черно море и мнозина обичат през топлите месеци да ги консумират в компанията на приятно питие.

Снимка: iStock

Резултатите от анализа обаче не са добри, подчерта проф. Иванова: „Оказва се, че в двата вида миди се съдържат значителни количества микропластмаси. Според Световната здравна организация (СЗО) основните количества микропластмаси в организма ни влизат основно от водата и консумацията на морски дарове. Тоест хората, консумирайки морска храна, неминуемо ще се срещнат и вече са се срещнали с тези пластмаси“.

Интересен е моментът на обяснение кое кара мидите, рибите и изобщо морските обитатели да се хранят с пластмаса. Вече споменахме, че мидите са филтър на водата, но те надали ще заменят обичайната си диета с пластмасова.

„Изследвания на руски учени показват нещо интересно – всъщност, пребивавайки в морето дълго време, пластмасовите частици абсорбират по повърхността си хранителни вещества – белтъци, въглехидрати. Това се маркира като храна и кара морските животни да се хранят с пластмаса“, обясни ученият от Шумен.

Снимка: Screenshot / You Tube

По думите ѝ ако приемем, че на седмица може да погълнем 5 грама микропластмаси, то, ако човек живее средно 79 години, за целия си жизнен цикъл може да изяде два контейнера пълни с пластмаса догоре.

Снимка: iStock

„Защо е опасна тази микропластмаса? Опасна е, защото според лекарите още с раждането на малките деца всички биберони и шишета, които се използват за тяхното хранене, са на тази основа. Самият факт, че това вече попада и в организма на човека и никой не знае до какво би довело в бъдеще, е много опасно“, уточни още тя.

Учените отправят призив да се намали употребата на пластмаса във всекидневието. Както споделя проф. Иванова, тя се намира почти навсякъде – в пастата за зъби, в козметиката, в производството на хартия и несъмнено – в опаковките на стоките.

„Обществото трябва сериозно да се замисли за това какво ще се случи със Земята“, обясни декана на факултета по природни науки.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement