Всеки почитател на морската храна е опитвал поне веднъж в живота си миди. Правилно приготвени, те могат да бъдат прекрасна добавка към чаша бяло вино. Ако са с лошо качество, пък, може да провалят цялата ви почивка.

Оказва се, обаче, че можем не само да разберем качеството на мидите по качеството на водата, но и обратното – вкусните морски животни са в състояние да ни осигурят безценни данни за средата, която обитават. Просто трябва да знаем какво търсим.

За това ни разказва проф. д-р Николай Начев от катедрата по биология в Шуменския университет. Той и колегите му са започнали проект, който изучава черната морска мида по българското крайбрежие на Черно море.

Снимка: Личен архив

По думите му черноморските миди са филтратори, т.е огромно количество вода минава през техния хранителен апарат и ги снабдява с храна. Предполага се, че в телата им могат да бъдат намерени биоиндикаторни маркери, които да позволят да се определя екологичното състояние на околната им среда и да се получат повече данни за състоянието на самото море. В проекта са ангажирани учени и докторанти от Института по Невробиология, от Института по Молекулярна биология (и двата към БАН) и Университета в Шумен. 

Целта на учените е да разработят система, която да превърне мидите в жив „сензор”: „Най-същественото е, че до сега се съдеше за качеството на мидите по състоянието на водата, а ако проектът има успех, ще можем да започнем да съдим за състоянието на водата по качеството на мидите”.

Снимка: Личен архив

Данните ще се контролират и от точки в Румъния и Турция. Професорът е категоричен, че науката не признава граници: „Науката е международно явление. За това и няма наука, която се прави заради държавата, в която се развива. Дори военната наука вече е международна”

Според професора е важно откритията да достигат до възможно най-широка публика и най-голяма част от обществото.

Снимка: Личен архив

„Проблемът на модерното общество е, че техническият прогрес е токова напреднал, че можем да унищожаваме околната среда с много ускорени темпове и, обратно, точно съвременните технологии ни позволяват да опазваме и подобряваме екологичното състояние на средата, ако положим достатъчно усилия и политиката е такава”, коментира ученият.