След срещата с контактната група, водена от президента Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) и Соломон Паси в парламента, от „Български възход“ се обявиха за антикризисно правителство.

Считаме, че правителството трябва да е антикризисно, не програмно, не експертно, и поводът за това са няколкото кризи, в които се оказахме едновременно, заяви пред медиите Виолета Комитова от "Български възход". По думите й диалогът трябва да продължи.

Снимка: БГНЕС

Никога не сме говорили за управление, а, че партиите в Народното събрание трябва да търсят решения, подчерта Комитова. Трябва всички политици добре да преценят как и в какво биха участвали, ние сме най-малката парламентарна група и не можем да определяме условията, добави тя.

По-рано днес контактната група разговаря с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. В понеделник е срещата с ДПС

От „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ са дали писмен отказ за разговори.

Най-трудното тепърва предстои, но виждаме много пресечни точки, заяви след консултациите Росен Плевнелиев.

"Благодарим на двете първи парламентарни групи, с които преговаряхме, защото те имат вече друг подход на смирение, на диалог, на търсене на съгласие, те не поставят условия, те дават решения и това ме кара да бъда позитивен реалист към днешна дата", каза президентът (2012 г. - 2017 г.) Росен Плевнелиев. 

Той отбеляза, че са в контакт и с тези парламентарни сили, които официално са отказали да участват в консултациите, и ще ги информират за решенията и приоритетите, по които са намерили съгласие.

Ще се опитаме да съгласуваме с тях и този текст на декларация на 48-ото Народно събрание, който искаме да представим на вниманието на обществото и медиите в понеделник, когато приключи първата фаза на консултации, допълни той, цитиран от БТА.

Според Плевнелиев отказът от диалог преди всичко е, защото тези политически партии още са останали в предизборните си нагласи, в предизборните си обещания.

"Последните избори и начинът, по който се водиха предизборните кампании, преминаха всички граници на неефективността, на злоба и разделение, на което сега плащаме голямата цена. Уважаеми политици, не се прави така", отбеляза той.