Сам от снеговете на Андите до жегата на амазонската джунгла. Един българин рискува живота си, за да опознае най-голямата дъждовна гора в света. Каква е цената да сбъднеш мечтите си?

Преди година ви разказахме за уникалното пътешествие на Филип Лхамсурен, който познавате от третия сезон на "Сървайвър". Той измина 10 хиляди километра с велосипед от Родопите до Памир и описа преживяванията си в книгата "Забравените пътища". Тази година Филип стъпи в Амазония.

„Специфичността на това пътуване е, че никога не е извършвано от сам човек. Претърпях няколко ограбвания, в Перу стреляха по мен по реката. Това пак не ме спря, но в края на краищата останах без пари и взеха моята лодка, индианското кану”, разказа Лхамсурен.

Три месеца Филип се движи пеша, с лодка и велосипед сред най-екстремните райони на Еквадор, Перу и Бразилия.

„Там стигнах до Андите, като ми се изпречи най-високият снежен връх на екватора - връх Каямбе, който е 5790, качих го солово, в много лоши условия. Жив и здрав се върнах долу, продължих с колелото на изток в джунглата Ориенте”, допълни Филип.

Оттам той продължил по един от притоците на река Амазонка с кану, което изработил заедно с местните индианци.

„След това взех една "пума", такива големи лодки, с които стигнах до сърцето на Амазония, на Бразилия, Манаус, където вече започнах да се движа пеш и да разучавам нещата за следващата експедиция”, каза Филип.

Въпреки смъртните опасности, Филип вече се подготвя за следващото пътуване до Южна Америка, вероятно догодина.