За забавяне на доставките на ваксини срещу коронавирус в Европа съобщи фармацевтичната компания "Пфайзер". Причината е промени в производствения процес.

Снимка: btvnovinite.bg

България ще получи едва около половината от очакваните в понеделник 35 хиляди дози от ваксината на "Пфайзер". Това съобщиха от Здравното министерство. Оттам обясняват, че от компанията са обявили, че е започнат план за значително разширяване на производствения си процес през второто тримесечие на 2021 г.

Снимка: btvnovinite.bg

От здравното министерство обясниха още, че ускорените доставки ще стартират в седмицата от 15 февруари.  

Добрата новина е, че  страната ни е използвала половината количество от ваксините, получени до този момент, така че вторите дози на имунизираните досега са гарантирани.

За всички над 18 хиляди ваксинирани до този момент у нас предстои поставянето на втора доза. За първите имунизирани - това трябва да стане в рамките на следващите дни. Сред тях е и Дарина Стоянова - главна медицинска сестра в онкологията в Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

"Дали е гарантирана не се притеснявам въобще, имам уверението на РЗИ, че вторите дози ще ги получим между 15:30 и 16 ч. на 18-и. При мен втората доза се пада на 17-и, но това, че ще отложа с 1 или два дена, до 40 дена може да се отложи поставянето“, казва Стоянова.

За bТV от Регионалната здравна инспекция в Бургас обясниха, че пратката с вторите дози се очаква по график в понеделник и вече е направена организация за поставянето им. От министерството на здравеопазването потвърдиха, че при старта на ваксинирането е използвано половината от полученото. Така вторите дози на вече имунизираните са гарантирани.

Възможното забавяне ще е за предстоящите доставки за Европа, съобщиха междувременно от „Пфайзер“. Причината е промяна във фабричния процес, която пък има за цел да увеличи производството. От компанията  уверяват, че ситуацията е временна. От здравното министерство потвърдиха за bTV за забавянето, което компанията е обявила.

Снимка: btvnovinite.bg

„От компанията посочват, че ще се върнат към първоначалния график на доставките до Европейския съюз, започвайки от седмицата на 25 януари, като ускорени доставки ще стартират в седмицата до 15 февруари, което ще доведе до способността да доставят напълно количеството ваксини, с което са се ангажирали през първото тримесечие и значително повече през второто“, се казва в съобщението.

Председателят на Европейската комисия обаче успокои, че договорените до този момент дози ще бъдат доставени.

Снимка: btvnovinite.bg

"Незабавно се свързах с изпълнителния директор на "Пфайзер". Той обясни, че има производствено забавяне в следващите седмици, но ме увери, че всички предвидени дози за първото тримесечие ще бъдат доставени", заяви Урсула фон дер Лайен.

Значително по-малко дози от очакваното са получили в Швеция, Дания, Финландия, Литва, Латвия и Естония.

Засега тенденцията при разпространението на вируса у нас най-отчетливо се вижда при активните случаи, които само от петък до събота са с над 5 000 по-малко.

Новите случаи са 552 при близо над 8 800 теста, тоест 6% от изследваните са се оказали заразени. Отново се отчитат много излекувани - 5 660. 61 души са починали. Продължава спадът и при хоспитализираните.

  • Ангелов: Ваксинацията върви с добро темпо, близо 60 000 са се записали
  • Богдан Кирилов: Не е проблем заразени с COVID-19 да се ваксинират
  • Възможни ли са на практика разрешените вече екскурзии?
  • Над 5600 души с COVID-19 са в болница
  • Правителствената помощ за музикантите не се приема еднозначно в гилдията
  • Д-р Петър Марков: Адаптирана ваксина ще действа към нови варианти на коронавируса
  • Българска следа в „Новавакс“: Ивайло Неов обясни как действа тяхната ваксина срещу COVID-19
  • Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант
  • Лекар от "Пирогов": Пациентите с COVID-19 са наясно какво ги очаква
  • Опашки за ваксина и от членовете на СИК